500'den fazla Rohingya tutuklusu şafak öncesi kaçış için Malezya gözaltı merkezinden kaçtı

500'den fazla tutuklu, 20 Nisan Çarşamba günü şafak öncesi bir kaçışın ardından Penang'daki bir Malezya göçmen gözaltı merkezinden kaçtı ve en az altı ölümle sonuçlandı.

21 Nisan 2022 10:00 Gündem
500'den fazla Rohingya tutuklusu şafak öncesi kaçış için Malezya gözaltı merkezinden kaçtı

Malezya Göçmenlik Dairesi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tamamı etnik Rohingya olan 528 tutuklunun, Penang ve Kedah eyaletleri arasındaki sınırın üzerinde bulunan Sg Bakap geçici gözaltı merkezinden sabah 4.30'da kaçtığını söyledi.

Olayın nedeni hala araştırılıyor, ancak The Star'daki bir rapor, olayın kısa sürede isyana dönüşen bir protesto tarafından tetiklendiğini söyledi.

Göçmenlik Genel Müdürü Khairul Dzaimee Daud, olay sırasında tutukluların gözaltı merkezinin ana kapısını ve kampı kapatan parmaklıkları kırdıklarını söyledi.

Kedah polis şefi Komiser Wan Hassan Wan Ahmad Çarşamba öğleden sonra basına verdiği demeçte, yetkililerin kaçaklardan 391'ini yeniden tutukladığını ve en az altısının öldüğünü söyledi.

Hâlâ kaçak olan 131 kişiyi daha arama çalışmaları sürüyor. Çıplak ayak olduklarına inanılıyor ve polis, fazla uzaklaşmaya cesaret edemeyeceklerine inanıyor. Geri kalanını yakalamak için Penang ve Kedah'ta on üç barikat kuruldu.

Komiser Wan Hassan, kamptan yaklaşık 8 km uzaklıktaki Jawi, Penang'da işlek bir yolu geçmeye çalışırken ölen altı firariye de araçların çarptığını söyledi. Kamp her iki devletin sınırlarını aştığından, her iki bölgeye de kaçışlar başladı.

Ölenler arasında bir erkek ve bir kız olmak üzere iki çocuk vardı. Kaçış sırasında gözaltı kamplarında 137 çocuk vardı, ancak kaçının kamplarda kaldığı ve kaçının merkezden kaçan büyük grupların parçası olduğu belli değil.

Hapisten kaçmadan önce kampta toplam 664 tutuklu vardı ve olaydan sonra kampta sadece 136 kişi kaldı.

Komiser Wan Hassan, olay sırasında merkezde görevli sadece 23 göçmenlik memurunun bulunduğunu ve isyandan kısa sürede bunaldıklarını söyledi.

“Olaya yol açan bir mutsuzluk unsuru olabilir” dedi. İsyanlar ve müteakip hapishane molası sırasında hiçbir güvenlik görevlisi yaralanmadı.

Olay, kanuna uygun bir tutuklama ve ayaklanmayı engellemek için Ceza Kanunu'nun 224 ve 147. maddeleri kapsamında soruşturuluyor. Her iki bölüm de iki yıla kadar hapis cezası öngörmektedir.

Tutukluların çoğu, bir yıldan kısa bir süre önce Langkawi adasındaki bir göçmen kampından kampa transfer edildi. Bay Khairul geçen yıl, Langkawi kampındaki tutuklular için yetersiz gıda lojistiği nedeniyle transferin yapıldığını söyledi.

Langkawi, Myanmar'daki toplumsal şiddetten kaçarken Malezya'ya girmeye çalışan Rohingya mültecilerinin ana giriş limanlarından biri.

Mültecileri resmen tanımayan Malezya, onları yasadışı göçmen olarak görüyor, ancak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği kartı taşıyan birkaç kişinin ülkede kalmasına izin veriliyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet