ABD, AB, Hindistan ve Güney Afrika, COVID aşısı IP feragat metni üzerinde uzlaşmaya varıyor
Reuters tarafından gözden geçirilen önerilen bir metne göre, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Hindistan ve Güney Afrika, COVID-19 aşıları için uzun süredir aranan bir fikri mülkiyet muafiyetinin temel unsurları üzerinde fikir birliğine vardı.
Görüşmelere aşina olan kaynaklar, metni, resmi olarak kabul edilebilmesi için hâlâ taraflardan resmi onay alınması gereken dört Dünya Ticaret Örgütü üyesi arasında geçici bir anlaşma olarak nitelendirdi. Herhangi bir anlaşmanın kabul edilebilmesi için DTÖ'nün 164 üye ülkesi tarafından kabul edilmesi gerekir.
Metne göre, herhangi bir patentten feragat süresinin üç yıl mı yoksa beş yıl mı olacağı da dahil olmak üzere, mutabakat anlaşmasının bazı unsurlarının hala kesinleştirilmesi gerekiyor. Belgeye göre, yalnızca, kapsamı ABD'den destek alan geniş bir DTÖ feragatinden çok daha sınırlı olacak olan COVID-19 aşıları için patentler için geçerli olacaktır.
Belge, "COVID-19 aşılarının üretimi ve tedariği için gerekli patentli konunun, COVID-19 salgınını ele almak için gerekli olduğu ölçüde hak sahibinin rızası olmadan kullanılmasına" izin veriyor.
Özellikle gelişmiş mRNA tipi aşılar için uzmanlıktan yoksun birçok ülkeye kritik teknik bilgi vermeyi amaçlayan bir hareket olan COVID-19 aşı üretimi için gerekli bileşenler ve süreçler için fikri hak haklarından da feragat edileceğini söyledi.
Metin, muafiyetin yalnızca 2021'de küresel COVID-19 aşı dozları ihracatının %10'undan azını ihraç eden DTÖ üye ülkeleri için geçerli olması da dahil olmak üzere çeşitli sınırlamalar içeriyordu.
Müzakerelere aşina bir kaynak, geçici anlaşmanın COVID-19 tedavilerini veya testlerini içermediğini ve sınırlamaların Çin'i herhangi bir feragatten hariç tutacağını söyledi.
Geçen hafta müzakerelerde üretilen metin, diğer DTÖ üyelerine sunulmadan önce Brüksel, Washington, Johannesburg ve Yeni Delhi'deki yetkililere dağıtılıyordu. Fikir birliği odaklı kuruluş tarafından IP feragatnamesinin benimsenmesi kesin olmaktan uzaktır.
'Umut verici yol'
USTR sözcüsü Adam Hodge, dört ana parti arasındaki gayri resmi görüşmelerin henüz anlaşmayla sonuçlanmadığını, ancak umut verici bir uzlaşma sağladığını ve istişarelerin devam ettiğini söyledi.
Hodge, e-postayla gönderilen bir bildiride, "Zor ve uzun süren süreç, somut ve anlamlı bir sonuca ulaşmak için en umut verici yolu sunan bir uzlaşma sonucuyla sonuçlandı." Dedi.
Bir DTÖ sözcüsü, görüşmelerle ilgili bir Reuters sorgusuna hemen yanıt vermedi.
Geçici anlaşma, aşılama oranlarının zengin ülkelerin çok gerisinde kaldığı gelişmekte olan ülkelerde COVID-19 aşı üretiminin nasıl hızlandırılacağı konusunda aylarca süren müzakerelerin ardından geldi.
DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala'nın aracılık ettiği görüşmelerde ABD, AB, Hindistan ve Güney Afrika, örgütün 164 üyesi arasında bir anlaşma yapmaya çalışmak için müzakerelerden ayrıldı.
İsviçre ve İngiltere de dahil olmak üzere büyük ilaç sektörlerine sahip bazı ülkelerden gelen itirazlar, daha büyük grup arasındaki müzakerelerde ilerlemeyi durdurdu. Hindistan ve Güney Afrika, COVID-19 salgını patlak verdiği için ilk olarak 2020'de DTÖ aşı IP muafiyetini önermişti.
İlaç endüstrisi ticaret grubu PhRMA sözcüsü, fikri mülkiyet taahhütlerinden feragat etme çabalarının gereksiz olduğunu ve pandemiyi sona erdirme çabalarına zarar verdiğini söyledi. Gönüllü teknoloji transferi ve ortaklıklar, aşı üreticilerinin 2022'de dünya için fazlasıyla yeterli olan 20 milyar dozluk üretimi hedeflemesine yardımcı olduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.