ABD Kongresi, linç etmeyi nefret suçu haline getirmek için nihai onayı verdi

Senato oybirliğiyle, linç etmeyi federal bir nefret suçu haline getirecek ve ulusun ırksal şiddet tarihinin bir sembolü haline gelen iğrenç bir eylemi açıkça suç sayan bir yasa tasarısını onayladı.

09 Mart 2022 23:00 Gündem
ABD Kongresi, linç etmeyi nefret suçu haline getirmek için nihai onayı verdi

Bir asırdan fazla başarısız girişimin ardından dikkate değer bir andı. Tarihi yasa tasarısı, 1955'te Mississippi'de işkence gören ve öldürülen 14 yaşındaki Siyahi bir çocuk olan Emmett Till'in adını taşıyor. Tedbir uyarınca, suç 30 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.

D-N.Y. Senatör Chuck Schumer, "Hallelujah - çok geç kalındı," dedi. ve Pazartesi akşamı seyrek olarak doldurulmuş bir odada yasanın geçişini denetleyen Senato çoğunluk lideri. "Bu kadar uzun sürmesi Amerika'da bir leke, acı bir leke" diye ekledi.

Herhangi bir senatör itiraz etmeden, tasarı Senato'yu resmi bir oylama olmadan onayladı. Tedbir şimdi Başkan Joe Biden'in imzası için masasına gidiyor ve Şubat ayı sonlarında Meclis'ten sadece üç milletvekili karşı çıktı.

Senatör Cory Booker, "Her ne kadar hiçbir yasa bu kurbanların, onların sevdiklerinin ve Siyah toplulukların hissettiği acıyı ve korkuyu tersine çeviremeyecek olsa da, bu yasa Amerika'nın tarihine nüfuz etmiş olan ırksallaştırılmış şiddetten kurtulmak için atması gereken gerekli bir adımdır." Yasanın sponsoru .J. Pazartesi günü yaptığı açıklamada.

Böyle bir önlemin bu yıldan önce geçememesi, ulusun uzun süredir Siyah Amerikalıları terörize eden bir suça karşı yetersiz tepkisinin bariz bir örneği haline gelmişti. NAACP, kayıtlarına dayanarak, 1882 ile 1968 yılları arasında meydana gelen 4.743 linç vakasının %72'sini Siyah kurbanların oluşturduğunu tahmin ediyor.

Uzun zamandır yasama savunucusu olan R-S.C.'den Senatör Tim Scott Perşembe günü Senato katında coşkulu bir konuşmada, "Bu yıl, şimdi doğru şeyi yapmamızın zamanı," dedi. “Cumhuriyetçiler veya Demokratlar için değil, şaşkın gözler ve şaşkın kalplerle izleyen Amerikalılar için, hükümetleri kendileri için tekrar tekrar önemli konularda yetersiz kalıyor. Bu yıl siyaseti bir kenara koyup işimizi bitireceğimiz yıl olsun” dedi.

1900'de, Kuzey Carolina'dan Temsilci George Henry White, ilk olarak linç etmeyi nefret suçu haline getiren bir yasa çıkardı; o sırada Kongre'deki tek Siyah milletvekiliydi. Tasarı hiçbir zaman oylama için Meclis katına gelmedi. Milletvekillerinin tahminlerine göre, o zamandan bu yana 200'den fazla benzer fatura dosyalandı.

2005'te Senato, Güney senatörlerinin Jim Crow döneminde benzer yasaları engellemesi de dahil olmak üzere, konuyla ilgili harekete geçmediği için resmen özür diledi. On yıldan uzun bir süre sonra, üç Siyah senatör - California'dan Scott, Booker ve Kamala Harris - linç karşıtı bir önlemin yasalaşması için yeni bir çaba başlattı.

Siyah erkek ve kadınların beyaz polis ve siviller tarafından öldürülmesinin ardından 2020 yazında ırk adaleti protestoları ülkeyi kasıp kavururken, üç senatör önlemi geçirme çabalarını yeniledi.

Ancak Senatör Rand Paul, R-Ky., mevzuatın aşırı geniş olduğunu ve Senato'dan geçemeyeceğini söyleyerek, geçişin hızlandırılmasına itiraz etti. Bu ay yayınlanan bir görüş yazısında, özellikle suçtan kaynaklanan “ölüm veya ciddi bedensel yaralanma”yı belirleyen mevzuatın gözden geçirilmiş bir versiyonunun müzakere edildiğini açıkladı.

Paul, Booker'ı seçerek, "Ortaklığımız, birbirimize duyduğumuz derin karşılıklı saygı ve tarihi yanlışları yanlışlıkla yeni kurbanlar yaratmadan düzeltmeye yönelik ortak bir hedefimiz sayesinde işe yaradı," diye yazdı.

Meclis'teki tedbirin savunucusu olan D-Ill., Temsilci Bobby L. Rush, iki partili pasajın, "ulusumuzun tarihimizin bu utanç verici bölümünü artık görmezden gelmeyeceğine dair açık ve vurgulu bir mesaj gönderiyor" dedi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet