Belarus Nükleer Olmayan Statüsünden Vazgeçti, Rus Kuvvetlerine Kalıcı Olarak Ev Sahipliği Yapmayı Onayladı
Belarus, Pazartesi günü ülkenin nükleer silahlara ve Rus kuvvetlerine kalıcı olarak ev sahipliği yapmasına izin vermek için oy kullandığı için nükleer olmayan statüsünden vazgeçmeye karar verdi. Merkez Seçim Komisyonu başkanı Igor Karpenko, referandum katılımcılarının yüzde 65,16'sının değişiklikler lehinde ve yüzde 10,07'sinin karşı oy verdiğini söyledi. Seçmen katılımı yüzde 78.63 olarak gerçekleşti.
Gelişme, Ukrayna'nın Rus birliklerinin saldırısına uğradığı ve Moskova ve Kiev'den gelen heyetlerin Belarus sınırında görüşmeler için bir araya geldiği bir zamanda geldi.
Lukashenko anayasayı değiştirerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in izinden gidiyor. 2020'de Putin, anayasa değişiklikleriyle ilgili bir oylamayı denetledi. Bu onun 2036'ya kadar iktidarda kalmasını mümkün kıldı.
Bu arada, haber ajansı Associated Press tarafından aktarılan üst düzey bir ABD istihbarat yetkilisi, Beyaz Rusya'nın Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini desteklemek için birliklerini gönderebileceğini belirtti. Belarus dolaylı destek sağlıyor, ancak şu ana kadar doğrudan bir rol oynamadı.
İsimsiz yetkilinin, devam eden Amerikan istihbarat değerlendirmeleri hakkında doğrudan bilgiye sahip olduğuna inanılıyor. Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko'nun ülkesini savaşa dahil etme kararının önümüzdeki birkaç gün içinde Rusya-Ukrayna görüşmelerine bağlı olduğunu söyledi.
Ukrayna Pazar günü, Çernobil yasak bölgesi yakınlarındaki Ukrayna-Beyaz Rusya sınırında Rusya ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.
Moskova, görüşmeleri Kremlin ile uyumlu Beyaz Rusya'da yapmak istedi.
Minsk'e gitmeyi reddeden Zelensky, Kiev'in Rusya'ya seçenek olarak "Varşova, Bratislava, Budapeşte, İstanbul, Bakü" teklifinde bulunduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.