Birleşmiş Milletler, Rusya'yı Ukrayna nedeniyle insan hakları kuruluşundan askıya aldı
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 7 Nisan Perşembe günü Rusya'yı, Ukrayna'daki Rus birliklerini işgal ederek "ağır ve sistematik insan hakları ihlalleri ve insan hakları ihlalleri" raporları üzerine BM İnsan Hakları Konseyi'nden askıya aldı.
ABD liderliğindeki baskı 93 lehte oyu alırken, 24 ülke hayır oyu verdi ve 58 ülke çekimser kaldı. Singapur çekimser kalan 58 ülkeden biri.
Rusya'yı 47 üyeli konseyden uzaklaştırmak için oy kullanan üyelerin üçte iki çoğunluğu - çekimserler sayılmaz - gerekliydi.
Süspansiyonlar nadirdir. Libya, dönemin lideri Muammer Kaddafi'ye sadık güçlerin protestoculara karşı uyguladığı şiddet nedeniyle 2011 yılında askıya alınmıştı.
193 üyeli Genel Kurul taslağı tarafından kabul edilen kararda, özellikle Rusya'nın hak ihlallerine ilişkin raporlar başta olmak üzere, "Ukrayna'da devam eden insan hakları ve insani krizle ilgili ciddi endişeler" dile getiriliyor.
Reuters tarafından görülen bir nota göre, Rusya ülkeleri evet oyu veya çekimser kalmanın ikili ilişkiler için sonuçları olan "dostça olmayan bir jest" olarak görüleceği konusunda uyarmıştı.
Rusya, yasal olarak bağlayıcı kararlar alamayan Cenevre merkezli konseydeki üç yıllık görev süresinin ikinci yılındaydı.
Ancak kararları önemli siyasi mesajlar gönderir ve soruşturmalara izin verebilir.
Yetkililer, Moskova'nın konseydeki en sesli üyelerden biri olduğunu ve askıya alınmasının konuşma ve oy kullanmasını engellediğini söylüyorlar, ancak diplomatları yine de tartışmalara katılabiliyor.
Cenevre merkezli bir diplomat, "Muhtemelen yine de vekiller aracılığıyla konseyi etkilemeye çalışacaklardır" dedi.
Geçen ay konsey, Rusya'nın saldırısından bu yana Ukrayna'da olası savaş suçları da dahil olmak üzere hak ihlallerine ilişkin iddialarla ilgili soruşturma başlattı.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 24 Şubat'ta başladığından beri, Genel Kurul, Rusya'yı 141 ve 140 lehte oyla kınayan iki kararı kabul etti.
Moskova, Ukrayna'yı silahsızlandırmak için "özel bir operasyon" yürüttüğünü söyledi.
ABD, Ukrayna'nın Rus birliklerini Bucha kasabasında yüzlerce sivili öldürmekle suçlamasının ardından Rusya'nın askıya alınmasını isteyeceğini duyurdu.
Rusya, Ukrayna'da sivillere saldırdığını reddediyor.
BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia Salı günü yaptığı açıklamada, Bucha Rus kontrolü altındayken "tek bir sivilin herhangi bir şiddete maruz kalmadığını" söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.