BM Müfettişi, Dünyanın Kuzey Kore'ye 60 Milyon Kovid-19 Aşısı Göndermesi Gerektiğini Söyledi
Bağımsız bir BM insan hakları müfettişi 23 Şubat Çarşamba günü yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun insani felaketi önlemek için Kuzey Kore'ye en az 60 milyon doz Covid-19 aşısı sağlamak için bir strateji oluşturması gerektiğini söyledi.
BM'nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ndeki insan hakları özel raportörü Bay Tomas Ojea Quintana bir brifinge verdiği demeçte, aşıların ülkeyi 26 milyon insanından bazılarını açlığın eşiğine getiren karantinaları hafifletmeye ikna etmenin bir yolu olabileceğini söyledi.
"Kuzey Kore nüfusunun aşılanmaya başlaması zorunludur... böylece hükümetin sınırları kapatmayı sürdürmek için hiçbir mazereti kalmayacak" dedi.
Kuzey Kore'nin herhangi bir Covid-19 aşısı ithal ettiği bilinmiyor ve Covax küresel Covid-19 aşı paylaşım programı, ülke için tahsis edilen doz sayısını azalttı.
Güney Koreli bir düşünce kuruluşu, geçen yıl Kuzey Kore'nin Covax kapsamında organize edilen AstraZeneca'nın Covid-19 aşısının planlanan sevkiyatlarını yan etkilerle ilgili endişeler nedeniyle reddettiğini söyledi.
Unicef, geçen yıl yaptığı açıklamada, Pyongyang'ın Çin'in Sinovac Biotech şirketinin 3 milyon dozluk Covid-19 aşısı teklifini de geri çevirdiğini söyledi.
Bay Ojea Quintana, Pyongyang'daki yetkililerin sadece kısmi miktarda aşı almaktan şüpheli göründüklerini ve daha sonra daha fazlasını kabul etmeleri için baskı altında olduklarını, bunun tüm ülkeye yeterli doz sağlamak için bir anlaşmaya varılarak çözülebileceğini söyledi.
BM müfettişi, Seul'deki uluslararası diplomatlarla yaptığı görüşmelerde Kuzey Kore'ye 60 milyon aşı sağlama olasılığını yükselttiğini, ancak böyle bir teklifin henüz Pyongyang'a resmi olarak yapılmadığını ve bir dizi sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi. ödemeler ve herhangi bir yaptırım engeli dahil.
Kuzey Kore herhangi bir Covid-19 vakası bildirmedi ve sınırların kapatılması ve yurt içi seyahat kısıtlamaları dahil olmak üzere katı anti-virüs önlemleri aldı. 2020'nin başından bu yana ilk kez, geçen ay birkaç trenin Çin'den sınırı geçmesine izin vermeye başladı.
Ojea Quintana, "Kuzey Kore'deki en ciddi durum gıdadır" diyerek, en savunmasız nüfuslardan bazılarının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekledi.
Kuzey Kore hükümeti kısıtlamaları sürdürmek için meşru bir halk sağlığı nedeni görse bile, bunu insanların hareket özgürlüğüyle bağlantılı gıda ihtiyacıyla dengeleme yükümlülüğü olduğunu söyledi.
Bay Ojea Quintana, sınır ve hareket kısıtlamalarının Çin sınırı boyunca ticari faaliyetlere dayanan Kuzey Koreliler için özellikle zarar verdiğini ve bunun yaptırımların etkisiyle daha da arttığını da sözlerine ekledi.
Sıradan sakinlere insani zarar vermekten kaçınmak için Kuzey Kore'ye daha esnek yaptırımlar çağrısında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.