BM: Yaklaşık 2 milyon kişi, 'İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da en hızlı büyüyen mülteci krizinde' Ukrayna'dan

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'dan 1,7 milyon mültecinin 11 gün içinde komşu ülkelere geçerek İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da en hızlı büyüyen mülteci krizi olduğunu söyledi.

08 Mart 2022 23:00 Gündem
BM: Yaklaşık 2 milyon kişi, 'İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da en hızlı büyüyen mülteci krizinde' Ukrayna'dan

Ajansa göre, toplamın yaklaşık beşte üçü, yani yaklaşık 1,03 milyonu Polonya'ya geldi. 180.000'den fazlası Macaristan'a ve 128.000'den fazlası Slovakya'ya gitti.

Grandi, Polonya ve Ukrayna'dan mülteci alan diğer ülkeler için geniş uluslararası yardıma ihtiyaç olduğunu vurguladı.

"Tahminler zor, yüzbinler Ukrayna içinde hareket halinde ve önümüzdeki birkaç gün içinde büyük bir akın görmemiz çok muhtemel" dedi.

Grandi, "Gerçekten ihtiyaç duyulan şey ateşkes, düşmanlıkların sona ermesi çünkü bu trajediyi durdurmanın tek yolu bu" dedi.

Fransa'nın Montpellier kentinde, AB dış ilişkiler politika sorumlusu Josep Borrell, komşu Polonya ve Romanya da dahil olmak üzere Ukrayna'dan gelen mültecileri karşılayan ülkelere yardım etmek için 27 ulustan oluşan bloğun "tüm kaynaklarını" seferber etmeye çağırdı. Borrell, AB'nin kalkınma bakanları toplantısı öncesinde konuştu.

Ukrayna Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın insanların Belarus veya Rusya'ya çıkmaları koşuluyla Ukrayna şehirlerinden kaçmalarına izin vereceğini önermesinin ardından insani koridorlarla ilgili bir Rus önerisinin "tamamen ahlaksız" olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'in bir sözcüsü, Ukrayna vatandaşlarının Ukrayna topraklarından geçerek evlerini terk etmelerine izin verilmesi gerektiğini söyledi ve Rusya'yı önceki tahliye girişimlerini kasıtlı olarak engellemekle suçladı.

Sözcü yazılı bir mesajda, "Bu tamamen ahlaksız bir hikaye. İnsanların acısı, istenen televizyon görüntüsünü oluşturmak için kullanılıyor" dedi. "Bunlar Ukrayna vatandaşları, Ukrayna topraklarına tahliye etme hakları olmalı."

Batılı müttefikler, Rus ekonomisini boğmak ve Moskova'ya saldırısını durdurması için baskı yapmak amacıyla işletmelere, bankalara ve milyarderlere benzeri görülmemiş yaptırımlar uyguladı.

Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, küresel yaptırımları savaş ilanıyla bir tuttu ve Kiev'in direnmeye devam ederek "Ukrayna devletinin geleceğini sorgulamaya" başladığı konusunda uyardı.

Kremlin, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatının ancak Kiev'in düşmanlıkları durdurması ve Rusya'nın bilinen taleplerini yerine getirmesi halinde durdurulabileceğini söyledi.

Putin, Ukrayna'nın "askerden arındırılması" ve "azınlaştırılması"nı, Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'ın Rusya'nın bir parçası olarak tanınmasını ve Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerin bağımsız devletler olarak tanınmasını Kremlin'in başlıca talepleri arasında sıraladı.

Rus ve Ukraynalı yetkililer arasındaki ateşkes görüşmeleri, Rusya'nın derinleşen ekonomik izolasyonla karşı karşıya kalmasıyla Pazartesi günü Belarus sınırında başladı.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 1 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet