Böcek kaynaklı virüsler bir sonraki pandemiyi tetikleyebilir, sağlık uzmanlarını uyarıyor
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bir sonraki pandemiye böcek kaynaklı patojenler neden olabilir. Daily Mail raporuna göre, büyük bir risk oluşturuyor gibi görünüyorlar.
Sarı humma, Zika, Chikungunya ve dang gibi arbovirüsler, sivrisinekler ve keneler gibi eklembacaklılar tarafından yayılan patojenlerdir.
Bir pandemiye yol açabilecek bir sonraki potansiyel salgın için listenin başında oldukları için büyük bir endişe haline gelmiş görünüyorlar.
Yaklaşık dört milyar insanın yaşadığı tropikal ve subtropikal bölgelerde gelişirler.
Uzmanlar, başka bir salgını önlemek için stratejiler bulmaya çalışıyorlar.
DSÖ Küresel Bulaşıcı Tehlikeye Hazırlık ekibi direktörü Dr Sylvie Briand, Perşembe günü düzenlenen bir brifingde, "İki yıllık Kovid pandemisinden geçtik ve yeterince hazırlıklı olmamanın nelere mal olduğunu zor yoldan öğrendik" dedi. yüksek etkili olaylar için."
"2003'te Sars ile [a] bir sinyal aldık ve 2009 influenza pandemisi deneyimimiz vardı - ancak hazırlığımızda hala boşluklar vardı. Bir sonraki pandemi, büyük olasılıkla yeni bir arbovirüs nedeniyle olabilir. Ayrıca bazı sinyallerimiz de var. DSÖ'nün yeni Küresel Arbovirüs girişiminin açılışında konuşan Briand, riskin arttığını" ekledi.
Girişim, böceklerden kaynaklanan tehditlerle mücadele için çalışmaları tek çatı altında bir araya getirmeyi amaçladı.
2016'dan beri 89'dan fazla ülke Zika salgınlarıyla karşı karşıya kaldı. 2000'li yılların başından beri sarıhumma riski artıyor. Dang humması 130 ülkede her yıl 390 milyon kişiye bulaşıyor.
Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Programı başkanı Dr Mike Ryan, "Bu hastalıkların her biri için sürveyans yanıtı, araştırma ve geliştirmenin farklı yönlerinde kazanımlar oldu. Ancak sürdürülebilirlik genellikle hastalığın kapsamı, süresi ve kapsamı ile sınırlıdır. Etkin müdahale, kanıta dayalı uygulama, donanımlı ve eğitimli personel ve toplulukların katılımını sağlamak için eldeki araçları ve bunların hastalıklar genelinde nasıl kullanılabileceğini yeniden değerlendirmek için acil bir ihtiyaç vardır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.