Büyük Petrol Şirketleri Bir Zamanlar Umut Vaat Eden Rusya'dan Çekildi
Shell Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rus devlete ait enerji devi Gazprom ile bağlarını keseceğini duyurdu. Hareket, Pazar günü Rus devlet firması Rosneft'teki hisselerini satacağını söyleyen BP'nin benzer bir kararının ardından geldi. Arka arkaya yapılan duyurular, Batılı ülkelerin Rus enerji şirketlerine yaptırım uygulamamasına rağmen, işletmelerin artık Rusya'da faaliyet göstermeyi güvenli bir yatırım olarak görmediğine işaret ediyor.
Gazprom'un ve Rosneft'in Londra'da işlem gören hisseleri Pazartesi günü büyük kayıplar yaşadı ve sırasıyla %42 ve %53 kaybetti.
Shell'in CEO'su Ben van Beurden yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da, Avrupa güvenliğini tehdit eden anlamsız bir askeri saldırganlık eyleminin sonucunda üzüntü duyduğumuz can kaybı karşısında şoke olduk" dedi.
Şirket ayrıca Nord Stream 2 gaz boru hattı yatırımına da son verecek. Geçen hafta, boru hattı üzerinden Rus gazını alacak olan Almanya, planlanan operasyonu askıya aldığını duyurdu. Shell ayrıca Sahalin-II sıvılaştırılmış doğal gaz tesisindeki %27.5 hissesini ve iki Sibirya petrol girişimindeki %50 hissesini satacak.
Şirket, 2021 sonunda projelerin yaklaşık 3 milyar dolar değerinde olduğunu ve Rusya'dan çıkmanın değer düşüklüğü ücretlerine yol açmasını beklediğini söyledi.
Van Beurden, "Çıkış kararımız inançla aldığımız bir karardır" dedi. "Beklemede kalamayız - ve durmayacağız."
Rakip BP, 2013'ten beri elinde bulundurduğu Rosneft'teki %19,75 hissesini satacak. Şirketin Rusya'daki varlıkları geçen yıl yaklaşık 14 milyar doları buldu.
CEO Bernard Looney, "Yönetim kurulu olarak aldığımız kararlar sadece yapılacak doğru şey değil, aynı zamanda BP'nin uzun vadeli çıkarları için de geçerlidir" dedi. O ve eski BP yöneticisi Bob Dudley Pazar günü Rosneft'in yönetim kurulundaki koltuklarından istifa etti. Şirket, Rus yatırımlarını sona erdirmek için 25 milyar dolara kadar ücret alınabileceğini söyledi.
Başkan Helge Lund yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı, bölge genelinde trajik sonuçları olan bir saldırganlık eylemidir. BP, Rusya'da 30 yılı aşkın bir süredir parlak Rus meslektaşlarıyla birlikte faaliyet göstermektedir." Dedi. "Ancak, bu askeri harekat temel bir değişikliği temsil ediyor. BP yönetim kurulunun, kapsamlı bir sürecin ardından, devlete ait bir kuruluş olan Rosneft ile olan ilişkimizin devam edemeyeceği sonucuna varmasına yol açtı."
İngiliz hükümeti her iki firmaya da Rusya ile bağlarını kesmeleri için baskı yaptı. Shell kısa süre önce Hollanda'dan Londra'ya taşındı.
İngiltere'nin iş ve enerji sekreteri Kwasi Kwarteng, "Artık İngiliz şirketlerinin Rusya'yı izole etmesi için güçlü bir ahlaki zorunluluk var" dedi. Van Beurden'i aradığını ve Shell'in kararını desteklediğini söyledi.
Batılı enerji şirketleri Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusya'ya akın etti. 2020'de ABD ve Suudi Arabistan'ın ardından dünyanın üçüncü büyük petrol üreticisi oldu. Günde 10,5 milyon varil, dünya petrol üretiminin %11'ini oluşturuyor.
Salı günü TotalEnergies, "artık Rusya'daki yeni projeler için sermaye sağlamayacağını" söyledi, ancak mevcut üretimi durduracağını söylemedi.
İki petrol kriteri, West Texas Intermediate ve Brent ham petrolü Salı günü varil başına 100 dolar civarında işlem görüyordu. Rus finans kurumlarının aksine, ne Gazprom ne de Rosneft'e yaptırım uygulanmadı.
Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bunu ekarte etmedik." Dedi.
Ne Rosneft ne de Gazprom yorum taleplerine yanıt vermedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.