Çin, Xinjiang incelemesi arttıkça zorunlu çalışma anlaşmaları imzalayacak
Çin, ABD ve Avrupa ile ticari bağlarını engelleyen Uygur etnik azınlığına yönelik muamelesine yönelik eleştirilerin ortasında zorla çalıştırmayla ilgili iki uluslararası anlaşmayı onaylamaya hazırlanıyor.
Resmi Xinhua Haber Ajansı'na göre, ülkenin üst düzey yasama meclisinin 20 Nisan Çarşamba günü Zorla Çalıştırma Sözleşmesini ve Zorla Çalıştırmanın Kaldırılması Sözleşmesini onaylaması bekleniyor. Sözleşmeler sırasıyla 1930 ve 1957'de Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) üyeleri tarafından kabul edildi.
ILO, Bloomberg'e gönderdiği bir bildiride, "Zorla çalıştırmanın ortadan kaldırılması temel bir ilke ve çalışma hakkıdır" dedi. "Bu nedenle, bu temel Sözleşmelerin Çin tarafından onaylanması son derece önemli olacaktır."
Başkan Joe Biden geçen yıl, şirketler zorla çalıştırılmadıklarını kanıtlayamadıkları sürece, Xinjiang'dan mal ithalatını Haziran ayından itibaren yasaklayan Uygur Zorunlu Çalışmayı Önleme Yasası'nı imzaladı.
Pekin'in Avrupa Birliği ile uzun zamandır beklenen ticaret anlaşması, bölgede iddia edilen suistimaller nedeniyle uygulanan yaptırımlar üzerine çıkan çatışmaların ardından geçen yıl da durdurulmuştu.
Başkan Xi Jinping'in hükümeti, Sincan'daki zorla çalıştırma iddialarını kategorik olarak reddetmiş olsa da, bu müzakerelerin bir parçası olarak çalışma standartlarını iyileştirme ve ILO sözleşmelerini onaylama sözü vermişti.
Yine de, Bay Xi'nin Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşının ardından Rusya'ya diplomatik destek sağlamasının ardından Çin'in son hamlesinin ABD ve Avrupa ile ticari bağları iyileştirmesi pek olası görünmüyor.
AB'nin dış politika sorumlusu Bay Josep Borrell bu ayın başlarında, ticaretin ve savaşın "bölümlere ayrılmasının" "mümkün olmadığını" söyledi.
Avrupa Birliği Ticaret Odası başkanı Joerg Wuttke geçen hafta yaptığı açıklamada, Çin'in anlaşmaları onaylamak için gecikmiş hamlesinin "Çin tarafından Sincan'da gerçek bir politika değişikliği" olmadan AB'yi etkilemesinin olası olmadığını söyledi.
Alman bilim adamı Adrian Zenz, Çin'in hareketinin benzer şekilde eleştirmenlerini tatmin etmeyeceğini söyledi ve Washington da Pekin'i Ukrayna'da barışı teşvik etmede daha aktif rol almaya çağırdı.
"DC'de, Çin'in yaptıklarına olan güvenin o kadar düşük olduğunu düşünüyorum, özellikle de Sincan'da, insanlar bunu alaycı bir jest olarak görecekler" dedi. "Oradaki insanlar bunu vitrin süslemesi olarak görecekler - Çinlilerin zorlamayacağı bir şeyin onaylanması."
Bir uzmanlar komitesi tarafından Şubat ayında yayınlanan bir ILO raporu, Çin'in Sincan bölgesindeki etnik ve dini azınlıkları etkileyen ırk, din ve ulusal kökene dayalı ayrımcılık iddialarıyla ilgili "derin endişeyi" dile getirdi.
Çin'i fırsat eşitliğini sağlamak ve mesleki eğitim ile siyasi yeniden eğitim arasındaki bağlantıları sona erdirmek için politikalarını gözden geçirmeye çağırdı.
Nottingham Üniversitesi'nin Haklar Laboratuvarı'nda küresel siyaset ve kölelik karşıtı profesör olan Dr James Cockayne, Çin'in bu hareketinin zorla çalıştırma endişelerini gidermek ve önemli ihracat pazarlarına sürekli erişimi sağlamak için tedarik zincirlerini yükseltmek için teknik yardım almanın kapısını açabileceğini söyledi.
"ILO'nun zorunlu çalıştırma sözleşmelerinin onaylanması sadece ilk adım olsa da, Çin'in uluslararası ekonomik sistemde sorumlu bir paydaş olmayı hedeflediğine dair önemli bir sinyal gönderecektir" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.