Çinli astronotlar, en uzun mürettebatlı görevden sonra Dünya'ya geri döndü
Cumartesi günü üç Çinli astronot, ülkenin şimdiye kadarki en uzun mürettebatlı uzay görevini tamamladıktan sonra Dünya'ya döndü. Astronotlar 183 gün uzayda kaldı.
Yörüngedeyken, Shenzhou-13 görev astronotları, devlet medyasının Tianzhou-2 kargo uzay aracıyla "yerleştirme deneyi" olarak adlandırdığı şey için Tianhe yaşam alanları modülünde manuel kontrolü ele geçirdi.
Astronotlar - Zhai Zhigang, Ye Guangfu ve bir kadın mürettebat üyesi Wang Yaping - Ekim ayında uzaya fırlatıldı. 183 gün uzayda kaldılar ve yıl sonuna kadar uzay istasyonunu bitirmek için gereken 11 görevden beşincisini tamamladılar.
Shenzhou-13, geçen Nisan ayında başlayan uzay istasyonunun inşasını tamamlamak için planlanan dört mürettebatlı görevden ikincisiydi. Shenzhou-12, Eylül ayında Dünya'ya döndü.
Çin, bundan sonra Tianzhou-4 ve Shenzhou-14 olmak üzere iki misyon başlatacak. Manned Spaceship System'in teknoloji müdür yardımcısı Shao Limin'e göre, ilki bir kargo uzay aracı, ikincisi ise üç kişilik bir görev olacak. Shao Limin, Çin devlet medyası tarafından alıntılandı.
Amerika Birleşik Devletleri tarafından yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) katılması yasaklanan Çin, son on yılı kendi uzay istasyonunu inşa etmek için teknolojiler geliştirmek için harcadı, bu ISS dışında dünyada tek.
2030 yılına kadar uzay gücü olmayı hedefleyen Çin, Mars'ı keşfetmek için sondalarını başarıyla başlattı ve Ay'ın uzak tarafına uzay aracı indiren ilk ülke oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.