Covid-19 düşüşünden sonra İnternet kesintileri Hindistan'dan Rusya'ya yükseldi
Dijital haklar savunuculuğu grubu Access Now'ın bir raporuna göre, Hindistan geçen yıl en az 106 kez İnternet erişimini kesintiye uğrattı veya engelledi ve bu, onu dördüncü yıldır dünyanın en büyük suçlusu haline getirdi.
Rapor için derlenen veriler, 2020'de göreceli bir mola sonrasında dijital kesintilerde "dramatik bir canlanma" sinyali veriyor.
Access Now raporda, "Pandemiden sonra İnternet kesintilerinin küresel düşüşü hakkında bir hikaye olabilirdi, bunun yerine pandemi öncesi dönemin haklara zarar veren taktiklerine dönüşü ortaya koyuyor" dedi.
Myanmar, bağlantıyı en az 15 kez keserken, Burkina Faso ve Eswatini (eski adıyla Svaziland) dahil olmak üzere yedi ülke ilk kez öldürme düğmesine bastı.
Raporda, Etiyopya'nın Tigray bölgesi ve Gazze Şeridi gibi aktif çatışma bölgelerinde giderek daha fazla kapatma başlatıldığı belirtildi.
Sosyal medya sitelerine ve mesajlaşma platformlarına erişimin kısıtlanması, insanlar engelleri aşmanın yollarını aradıkça 2022'nin başlarında Nijerya'dan Kazakistan'a Sanal Özel Ağlara olan talebin artmasına neden oldu.
Access Now üyesi Marianne Diaz Hernandez rapora eşlik eden bir açıklamada, "İnternet kesintileri ve otoriterliğin yükselişi el ele gidiyor" dedi.
"Ama biz - sivil toplum, teknoloji endüstrisi, BM organları - insanların istikrarsız çevrimiçi despotizme direnmede ne kadar güçlü olabileceğini de kanıtladık."
Ukrayna'yı işgalinden önce, Rusya sansür taktiklerini kısıtlamadan tam platform bloklarına kadar artırdı.
İngiltere merkezli dijital gizlilik ve güvenlik araştırma grubu Top10VPN'e göre, 14 Mart'ta VPN talebi, 14 Mart'ta işgal öncesi seviyelerin 26 katından fazla zirve yaptı.
Access Now raporunun yazarlarından Felicia Anthonio, e-posta yoluyla "Rusya'nın 2021'de artan sansürü, 2022'de tanık olduğumuz şeye zemin hazırladı" dedi.
VPN'ler bazı Rusların çevrimiçi kısıtlamaları aşmasına yardımcı olurken, yetkililerin muhalefeti susturmak için bunlara erişimi engellediğini söyledi.
Top10VPN tarafından derlenen ayrı verilere göre, Rusya, Ukrayna'yı işgaline yönelik sosyal ve kitlesel medya eleştirilerine yönelik daha geniş bir baskının ortasında, bu yıl şu ana kadar kapatmayla ilgili en büyük ekonomik maliyetleri elde etti - 2,9 milyar ABD Doları (4,02 milyar ABD Doları) kadar - .
Toplamda, kapatmaların dünya ekonomisine 2019'dan bu yana yaklaşık 21,3 milyar ABD dolarına mal olduğu belirtildi.
Anthonio, "Kapatmalar insanların yaşamları üzerinde yıkıcı etkiler bırakıyor" dedi.
"Hükümetler emsallerine seslenmeye başlamalı ve telekomünikasyon şirketleri kapatma emirlerini geri çekmeli ve bunları kamuoyuna açıklamalı."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.