Doğu Antarktika'da Roma büyüklüğündeki buz rafı çöküyor; bilim adamları alarmı çalıyor
Doğu Antarktika'da rekor düzeyde yüksek sıcaklıkların görüldüğü günlerde, Doğu Antarktika'da Roma büyüklüğünde bir buz rafı tamamen çöktü.
Bilim adamları, Conger buz rafının 15 Mart civarında çöktüğünü, yaklaşık 1.200 kilometrekarelik bir yüzey alanına sahip olduğunu bildiriyor.
Conger buz sahanlığının küçük boyutuna rağmen, Dünya ve gezegen bilimcisi Dr Catherine Colello Walker, “Bu, Larsen B buz sahanlığının parçalandığı 2000'li yılların başından bu yana Antarktika'nın herhangi bir yerindeki en önemli çöküş olaylarından biri” dedi.
Walker, önemli etkileri olmayacağını, ancak gelecek şeylerin bir işareti olabileceğini söyledi.
Doğu Antarktika'daki Concordia istasyonu, 18 Mart'ta mevsim normallerinin yaklaşık 40C üzerinde -11.8C ile rekor bir sıcaklık kaydetti. Sıcaklık kayıtları, kıta üzerinde ısıyı hapseden atmosferik bir nehrin bir sonucu olarak belirlendi.
Walker, Conger buz tabakasının 2000'lerin ortalarından beri küçüldüğünü, ancak 2020'nin başına kadar yavaş yavaş azaldığını kaydetti.
Yine de 4 Mart'a kadar, buz rafı, yaklaşık 1.200 kilometrekarelik Ocak ölçümleriyle karşılaştırıldığında yüzey alanının yarısından fazlasını kaybetmiş görünüyordu.
Minnesota Üniversitesi'nde buzulbilimci ve yardımcı doçent olan Peter Neff, Doğu Antarktika'daki küçük bir buz rafının çökmesinin bile bir sürpriz olduğunu söyledi.
Copernicus Sentinel-1 misyonundan alınan uydu verileri, buz sahanlığının 5 ile 7 Mart arasında hareket etmeye başladığını gösterdi.
Scripps Kutup Merkezi'nden Profesör Helen Amanda Fricker, Mart ayında Doğu Antarktika'da üç buzağılama olayının meydana geldiğini söyledi - yani, bir buzulun kenarından buz parçaları koptu. Conger buz sahanlığının çöküşüne ek olarak, Totten buzulu ve Glenzer buz sahanlığı da daha küçük ama benzer olaylara sahipti.
Fricker bir tweet'te, "Doğu Antarktika'nın çoğu, buz raflarını desteklemekle kısıtlanıyor, bu yüzden oradaki tüm buz raflarına göz kulak olmamız gerekiyor" dedi.
2002 yılında, Larsen B buz rafı, yüzey erimesi nedeniyle çöktü.
New South Wales Üniversitesi'nde doçent olan Alex Sen Gupta, Antarktika ısı olayının 15 Mart'ta başladığını söyledi. Ona göre, doğu Antarktika'nın büyük bir kısmı normalin 20C üzerinde sıcaklıklar yaşadı.
Avustralya Antarktika Biliminde Mükemmeliyet Merkezi direktörü Matt King'e göre, buz raflarının zaten yüzüyor olması nedeniyle, Conger buz rafı parçalanmasının deniz seviyesi üzerinde fazla bir etkisi olmayacak.
Ancak King, iklim değişikliğinin gelecekte daha fazla buz tabakasının parçalanmasına yol açacağı konusunda uyardı. Önümüzdeki yıllarda, bundan daha büyük olan devasa buz raflarının parçalandığını göreceğiz. Bu, çok fazla buzu tutacak - küresel deniz seviyelerini ciddi şekilde artırmaya yetecek kadar, diye ekledi.
Bilim adamları, özellikle Florida büyüklüğündeki ve küresel olarak deniz seviyelerini yarım metreden fazla yükseltmeye yetecek kadar su içerdiği için "kıyamet buzulu" olarak adlandırılan Thwaites buzulunun geleceği konusunda endişeli.
King'e göre Conger buz sahanlığının parçalanması, işlerin hızla değişebileceğinin bir örneği. Nihayetinde, karbon emisyonlarımız Antarktika'yı etkileyecek ve kıta dünyanın geri kalan kıyılarını muhtemelen beklediğimizden daha hızlı etkileyecek, diye uyardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.