DTÖ, Rusya-Ukrayna savaşının ardından küresel ticaret hacmi büyüme tahminini düşürdü
DTÖ Salı günü yaptığı açıklamada, dünya mal ticaret hacminin, esas olarak Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle, daha önceki yüzde 4,7'lik tahmine karşı 2022'de yüzde 3 büyümesi bekleniyor.
Dünya Ticaret Örgütü (WTO) yaptığı açıklamada, 24 Şubat'ta Ukrayna'da savaşın patlak vermesinden bu yana küresel ekonomiye yönelik beklentilerin karardığını ve DTÖ ekonomistlerini önümüzdeki iki yıl için dünya ticareti için tahminlerini yeniden değerlendirmeye teşvik ettiğini söyledi.
"Örgüt şimdi, 2022'de yüzde 3'lük bir önceki yüzde 4,7 ve 2023'te yüzde 3,4 olan mal ticaret hacmi büyümesini bekliyor, ancak bu tahminler, ticaretin akışkan doğası nedeniyle normalden daha az kesin. çatışma" diye ekledi.
Krizin en yakın ekonomik etkisi emtia fiyatlarında keskin bir artış oldu.
Açıklamada, dünya ticareti ve üretimindeki küçük paylarına rağmen, Rusya ve Ukrayna'nın gıda, enerji ve gübre de dahil olmak üzere temel malların ana tedarikçileri olduğu ve arzları şu anda savaşın tehdidi altında olduğu belirtildi.
Raporda, Karadeniz limanlarından yapılan hububat sevkiyatlarının halihazırda durdurulduğu ve bunun yoksul ülkelerde gıda güvenliği açısından potansiyel olarak korkunç sonuçlar doğurabileceği belirtildi.
Savaşın yanı sıra, Çin'de COVID-19'un yayılmasını önlemek için uygulanan kilitlenmelerin, tedarik zinciri baskılarının hafiflediği bir zamanda deniz ticaretini tekrar aksattığını ve bunun üretim girdilerinde yeniden kıtlığa ve daha yüksek enflasyona yol açabileceğini de sözlerine ekledi.
Genel Direktör Ngozi Okonjo- "Ukrayna'daki savaş aynı zamanda küresel ekonomiye kritik bir noktada zarar verdi. Etkisi tüm dünyada, özellikle de hane harcamalarının büyük bir kısmını gıdanın oluşturduğu düşük gelirli ülkelerde hissedilecek." dedi Iweala.
"Bir krizde, ihtiyaçlara istikrarlı ve adil erişimi sağlamak için daha fazla ticaret gerekiyor. Ticareti kısıtlamak ailelerin ve işletmelerin refahını tehdit edecek..." dedi.
Hükümetlerin ve çok taraflı kuruluşların, temel kaynaklar üzerinde keskin enflasyonist baskılar ve tedarik zincirleri üzerinde artan baskılar olduğu bir zamanda ticareti kolaylaştırmak için birlikte çalışması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Açıklamada, bu büyüme tahminlerinin Ekim ayında güncelleneceği, ancak gelen verilerin gerektirdiği takdirde daha erken bir revizyon yapılabileceği belirtildi. PTI RR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.