Dünya Sağlık Örgütü üyeleri Rusya'ya karşı karar tasarısını onayladı
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Avrupa bölgesi üyeleri 10 Mayıs Salı günü, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline tepki olarak bölge ofisinin kapatılması ve ülkedeki toplantıların askıya alınmasıyla sonuçlanabilecek bir kararı onayladı.
Avrupa bölgesinin özel oturumu, Ukrayna ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen, 43 lehte ve üç aleyhte - Rusya, Belarus, Tacikistan - ve iki çekimser oyla kararı onayladı.
Destekçiler bunu Moskova'yı izole etmek için önemli bir siyasi adım olarak görüyorlar ve Rusya'nın sağlık sistemi üzerinde herhangi bir büyük etkiden kaçınmak için çaba sarf ettiklerini söylediler.
Kararda, Rusya'nın askeri harekatlarından kaynaklanan kronik ve bulaşıcı hastalık risklerinin yanı sıra kitlesel kayıplara atıfta bulunarak Ukrayna'da bir "sağlık acil durumu"na atıfta bulunuldu.
Rusya'nın elçisi Andrey Plutnitsky karara karşı çıktı ve "son derece hayal kırıklığına uğradığını" söyledi.
Üyeler ve üst düzey DSÖ yetkilileri toplantısında yaptığı açıklamada, "Bunun küresel sağlık sistemi için büyük bir zarar anı olduğuna inanıyoruz."
Bazıları, DSÖ kararını yeterince ileri gitmediğini söyleyerek eleştirdi.
Diplomatlar Reuters'e, yasal teknikler nedeniyle Rusya'yı DSÖ yönetim kurulu üyeliğinden uzaklaştırma çabalarını bıraktıklarını, ancak üyelerin bu ayın sonlarında yapılacak büyük bir toplantıda Rusya'nın oy haklarını dondurmaya çalışabileceklerini söyledi.
Moskova, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'yı silahsızlandırmak ve Ukrayna'yı Batı tarafından kışkırtılan Rus karşıtı milliyetçilikten kurtarmak için "özel bir askeri operasyon" olarak nitelendiriyor. Ukrayna ve Batı, Rusya'nın sebepsiz bir saldırganlık savaşı başlattığını söylüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.