Hayvandan insana organ nakli yakın gelecekte başarılı olacak mı?

Hayvandan insana naklin yakın gelecekte başarılı olması pek olası değil, ancak uzmanlar bunun 30-40 yıl içinde gerçekleşebileceğini söylüyor.

12 Mart 2022 10:00 Gündem
Hayvandan insana organ nakli yakın gelecekte başarılı olacak mı?

Ksenotransplantasyon süreci, kan nakli için hayvan kanını kullanma girişimlerinin yapıldığı 17. yüzyıla kadar uzanır. İnsan organlarının yokluğunda, bilim adamları domuzların yanı sıra maymunlar, şempanzeler ve babunlar gibi insan olmayan primatları incelemeye başladılar.

Domuzlar üzerinde yapılan deneyler, organları insanlarla karşılaştırılabilir olduğundan daha olumlu sonuçlar verdi.

Buna rağmen, hayvan organı her zaman insan vücudu tarafından reddedilme riski altında olduğundan, hayvandan insana nakiller henüz kalıcı bir başarıya ulaşmamıştır.

Son ksenotransplantasyon vakaları

Ocak ayında ABD'deki doktorlar, genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbini, ölümcül kalp hastalığından muzdarip 57 yaşındaki David Bennett'e başarıyla naklettiler.

Ameliyatı takip eden haftalarda, nakledilen kalp herhangi bir reddetme belirtisi göstermeden iyi performans gösterdi. Hasta iyileşirken ailesiyle vakit geçirdi ve güçlenmesi için fizik tedaviye katıldı.

Ne yazık ki, iki ay sonra vefat etti.

Organ reddi bir faktör müydü?

Bennett organ reddinden ölmüş olabilir veya olmayabilir.

Araştırmacılar, erken, olumlu sonuçların, zenotransplantasyon prosedürlerinde uzun vadeli başarıyı mutlaka göstermediğine dikkat çekmiştir.

Doktorlar, en büyük zorluklardan birinin bağışıklık sisteminin domuz organlarını reddetmesine neden olan immünolojik engellerin üstesinden gelmek olduğunu söyledi.

Yine de son zamanlardaki birkaç ksenotransplant sadece domuzları içeriyor.

ABD'deki Birmingham'daki Alabama Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, beyin ölümü gerçekleşen bir insana domuz böbreklerini başarıyla naklettiler ve nakiller reddedilmedi.

Eylül 2021'de yayınlanan bir Amerikan Transplantasyon Dergisi çalışması, beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın böbreklerinin genetiği değiştirilmiş bir domuzdan naklini tanımladı. Benzer bir ameliyat Ekim ayında New York'taki NYU Langone Health'de yapıldı.

Nasıl oluyor da bu süreçte sadece domuz organları kullanılıyor?

Domuzlar, insanlarla fizyolojik benzerlikleri, 10 veya daha fazla büyük çöp boyutları, dört aydan kısa kısa gebelik süreleri ve insan olmayan primatlara göre daha düşük enfeksiyon bulaşma riskleri nedeniyle yirmi yıldan fazla bir süredir araştırmaların odak noktası olmuştur.

Doktorlar insan vücudunu hayvan organlarını kabul etmeye zorlayabilir mi?

Red sürecini aşmak uzun vadeli başarı için kesinlikle kolay olmayacaktır.

Bazı uzmanlara göre, hayvan organları insan vücudu ile daha uyumlu hale getirilebilir çünkü Xenotransplantation başarılı olabilir.

Yakın gelecek, ksenotransplantasyon için parlak görünüyor. Doktorlar, vücudun bu organları birer parça olarak kabul etmesi ve reddetmemesi için bağışıklık sistemini değiştirebilir veya daha doğrusu bağışıklık sistemini dengeleyebilir.

Hızla genişleyen bir alandır. Genetik düzeyde, bu organların reddedilmesine yol açabilecek hücreleri içerme veya örtme yöntemi bulduk. Ek olarak, hücre teknolojisi geliştikçe, bilim adamları vücudumuzun bir parçası haline gelen DNA'yı değiştirebilirler. Bu, yakın gelecekte çok daha başarılı tedavilere yol açacaktır.

Etik ikilemler

Hayvan organlarının insanlar için kullanımıyla ilgili birçok etik kaygı da dile getirildi.

PETA Hindistan'ın bilim politikası danışmanı Dr Ankita Pandey, organ kıtlığını çözmek için daha fazla hayvana değil, daha fazla farkındalığa ihtiyaç olduğunu söylüyor.

"Hayvandan insana nakiller, sansasyonel manşetleri yakalamaya çalışan boş projelerden başka bir şey değil ve tehlikelerle dolu" diye ekledi.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet