Hindistan ve BAE, Ticaret Anlaşmasını İmzaladıktan Sonra Yıllık Ticarette 135 Milyar Dolar Hedefliyor
Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, 18 Şubat Cuma günü, birbirlerinin malları üzerindeki tüm tarifeleri kesecek ve iki ülke arasındaki yıllık ticareti 100 ABD Dolarına çıkarmayı hedefleyen geniş bir ticaret ve yatırım anlaşması imzaladılar.
Sanal imza töreni, Körfez devleti tarafından bir iş merkezi olarak statüsünü güçlendirmek amacıyla geçtiğimiz Eylül ayında bu tür anlaşmaları uygulamaya başlamasından bu yana imzalanan ilk ticaret anlaşmasını işaret ediyor.
Hindistan Ticaret Bakanı Piyush Goyal gazetecilere verdiği demeçte, anlaşmanın önümüzdeki birkaç yıl içinde Hindistan için özellikle otomobil endüstrisi, plastik, deri ve mühendislik gibi emek yoğun sektörlerde bir milyondan fazla iş yaratabileceğini söyledi.
Daha önce, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve BAE fiili hükümdarı Şeyh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, liderler arasında sanal bir zirve sırasında zaten büyük ticaret ortakları olan her iki ülkeden üst düzey yetkililerin imzasına tanık oldu.
Şeyh Mohamed ortak bir açıklamada, "Anlaşma sadece yakın bir ortakla ekonomik ve ticari ilişkimizi derinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda bizim için yeni bir küresel işbirliği aşamasının kilidini açıyor." Dedi.
Hindistan Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, bilindiği üzere Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın (CEPA) önümüzdeki üç ila beş yıl içinde yıllık petrol dışı ikili ticareti 60 milyar ABD dolarından 100 milyar ABD dolarına yükseltmesi bekleniyor.
BAE Dış Ticaret Bakanı Thani Al Zeyoudi Reuters'e verdiği demeçte, "Her iki ülke arasında büyük bir ticaret ve yatırım akışı olacak ve bu daha fazla iş fırsatı için kapıyı açacak."
Goyal, CEPA'nın BAE kabinesinin onayından sonra Mayıs ayına kadar uygulanmasının beklendiğini söyledi.
Al Zeyoudi, hemen kamuya açıklanmayan anlaşmanın BAE ve Hindistan malları üzerindeki tarifelerin yüzde 80'ini ortadan kaldırırken, tüm tarifelerin on yıl içinde kaldırılacağını söyledi.
Alüminyum, bakır ve petrokimya gibi BAE emtialarının tarifelerin kaldırılmasından fayda sağlayacağını söyledi.
Anlaşma ayrıca hizmetleri, yatırımları, fikri mülkiyeti ve BAE'nin 2030 yılına kadar 140.000 yüksek vasıflı iş yaratma taahhüdünü de kapsıyor.
Hindistan, Körfez eyaletinde çalışan üç milyondan fazla Hintli tarafından her yıl milyarlarca dolarlık havalenin evlerine gönderildiği BAE'nin en büyük ikinci ticaret ortağıdır.
BAE ekonomi bakanlığı, 2030 yılına kadar CEPA'nın BAE'nin gayri safi yurtiçi hasılasına 9 milyar ABD Doları veya yüzde 1,7 ekleyeceğini, ihracatın 7,6 milyar ABD Doları veya yüzde 1,5 oranında artacağını ve ithalatın 14,8 milyar ABD Doları veya yüzde 3,8 artacağını söyledi. .
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.