İklim değişikliği küresel GSYİH'nın yüzde 4'ünü riske atıyor
135 ülke üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, iklim değişikliği 2050 yılına kadar küresel yıllık ekonomik çıktının yüzde 4'ünü kaybedebilir ve dünyanın birçok yoksul bölgesini orantısız bir şekilde vurabilir.
Ülkelere ekonomilerinin sağlığına dayalı kredi puanları veren derecelendirme kuruluşu S&P Global, yükselen deniz seviyelerinin ve daha düzenli sıcak dalgaları, kuraklık ve fırtınaların olası etkilerini inceleyen bir rapor yayınladı 26 Nisan Salı günü.
Bilim adamları tarafından "RCP 4.5" olarak bilinen - hükümetlerin büyük yeni iklim değişikliği politikalarından büyük ölçüde çekindiği bir temel senaryoda, düşük ve düşük-orta gelirli ülkelerin ortalama olarak 3,6 kat daha fazla gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) kaybı yaşaması muhtemeldir. daha zenginler.
Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve Sri Lanka'nın orman yangınlarına, sel baskınlarına, büyük fırtınalara ve ayrıca su kıtlığına maruz kalması, Güney Asya'nın GSYİH'nın yüzde 10 ila yüzde 18'inin risk altında olduğu anlamına geliyor, bu da Kuzey Amerika'nınkinin kabaca üç katı ve en düşük olandan 10 kat daha fazla. etkilenen bölge, Avrupa.
Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ve Sahra Altı Afrika bölgeleri de büyük kayıplarla karşı karşıya.
Doğu Asya ve Pasifik ülkeleri, Sahra Altı Afrika ile benzer seviyelerde maruziyetle karşı karşıyadır, ancak bunun başlıca nedeni sıcak hava dalgaları ve kuraklıktan ziyade fırtınalar ve sellerdir.
S&P'nin üst düzey hükümet kredi analisti Roberto Sifon-Arevalo, "Farklı derecelerde, bu dünya için bir sorun" dedi.
"Gerçekten öne çıkan bir şey, dünyanın bu (daha yoksul) bölgelerinin çoğu için uluslararası desteğe duyulan ihtiyaçtır."
Ekvator veya küçük adalar çevresindeki ülkeler daha fazla risk altında olma eğilimi gösterirken, tarım gibi sektörlere daha fazla bağımlı olan ekonomilerin büyük hizmet sektörlerine sahip olanlardan daha fazla etkilenmesi muhtemeldir.
Çoğu ülke için, iklim değişikliğine maruz kalma ve iklim değişikliğinden kaynaklanan maliyetler zaten artıyor.
Sigorta şirketi Swiss Re'ye göre, son 10 yılda yalnızca fırtınalar, orman yangınları ve sel felaketleri küresel olarak yılda GSYİH'nın yaklaşık yüzde 0,3'ü kadar kayıplara neden oldu.
Dünya Meteoroloji Örgütü ayrıca, son 50 yılda dünyanın herhangi bir yerinde ortalama olarak hava, iklim veya su ile ilgili bir felaketin meydana geldiğini ve günlük 115 ölüme ve 202 milyon ABD Dolarının (278,5 milyon ABD Doları) üzerinde bir etkiye neden olduğunu hesaplamaktadır. günlük kayıplarda.
Sifon-Arevalo, bazı ülkelerin büyük kasırgalardan sonra bazı Karayip Adaları gibi aşırı hava koşulları nedeniyle zaten kredi notlarının düştüğünü söyledi.
Ancak, ülkelerin değişikliklere nasıl uyum sağlayabileceği gibi hala çok fazla belirsizlik olduğundan, yeni verilerin firmanın ülke derecelendirme modellerine bağlanmak üzere olmadığını söyledi.
Geçen yıl bir grup İngiliz üniversitesi tarafından küresel sıcaklıklarda daha aşırı bir artışa bakan bir araştırma, 60'tan fazla ülkenin 2030 yılına kadar küresel ısınma nedeniyle notlarının düşebileceğini öngördü.
Bazı uzmanlar ayrıca, riske yüksek düzeyde maruz kalan ülkelerin önümüzdeki 10 yıl boyunca bir kredi puanına sahip olacağı ve gelecekte sorunların ısırması muhtemel olduğunda başka bir kredi puanına sahip olacağı, derecelendirmeler için kayan bir ölçek önerdiler.
Sifon-Arevalo, "Neyin alakalı olduğunu ve nerede olduğunu söylemeye çalışıyoruz." Dedi.
"Ama biz en kötü senaryoya göre puan vermiyoruz, temel senaryoya göre puan veriyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.