İklim değişikliği viral yayılmaları hızlandıracak, çalışma bulguları

Nature'da 28 Nisan Perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre, önümüzdeki 50 yıl boyunca iklim değişikliği binlerce virüsü bir memeli türünden diğerine atlamaya zorlayacak.

30 Nisan 2022 10:00 Gündem
İklim değişikliği viral yayılmaları hızlandıracak, çalışma bulguları

Araştırmacılar, virüslerin hayvanlar arasında karıştırılmasının, insanlara sıçrama ve yeni bir pandemiye neden olma riskini artırabileceğini söyledi.

Bilim adamları uzun zamandır ısınan bir gezegenin hastalık yükünü artırabileceği konusunda uyardılar. Örneğin sıtmanın, onu taşıyan sivrisinekler menzillerini ısınma bölgelerine doğru genişletmesiyle yayılması bekleniyor.

Ancak iklim değişikliği, patojenlerin yeni ev sahibi türlere geçmesine izin vererek tamamen yeni hastalıkların habercisi olabilir.

Georgetown Üniversitesi'nden biyolog ve yeni çalışmanın ortak yazarı Dr Colin Carlson, "Türlerin hareket ettiğini biliyoruz ve hareket ettiklerinde virüsleri paylaşmak için bu şansa sahip olacaklar" dedi.

Bu paylaşımın nasıl görüneceğini anlamak için Dr Carlson ve meslektaşları, ısınan bir dünyada potansiyel yayılmaların bir bilgisayar modelini oluşturdular.

Araştırmacılar, iklim değiştikçe şimdi ve 2070 arasında binlerce memelinin menzillerini nasıl değiştirebileceğini tahmin ederek başladı.

Sıcaklıklar arttıkça, birçok türün daha rahat yaşam alanları bulmak için yanan ekvatordan uzaklaşması bekleniyor. Diğerleri, daha serin rakımlar bulmak için tepelerin ve dağların kenarlarına doğru hareket edebilir.

Farklı türler ilk kez temas ettiğinde, virüsler yeni konakları enfekte edebilir.

Başarılı yeni bir enfeksiyonun olasılığını anlamak için araştırmacılar, virüsler ve memeli konakçılarından oluşan bir veri tabanı oluşturarak başladılar.

Bazı virüsler birden fazla memeli türünde bulunmuştur, bu da bir noktada tür bariyerini atlamış olmaları gerektiği anlamına gelir.

Araştırmacılar, makine öğrenimi adı verilen bir hesaplama tekniği kullanarak, iki konak türün bir virüsü paylaşıp paylaşmadığını tahmin edebilecek bir model geliştirdiler.

Araştırmacılar, iki tür coğrafi olarak ne kadar çok örtüşürse, bir virüsü paylaşma olasılıklarının o kadar yüksek olduğunu buldu.

Bunun nedeni, konakçıların birbirleriyle karşılaşma olasılıklarının daha yüksek olması ve virüslerine aralarında hareket etmeleri için daha fazla fırsat vermesidir.

Dr Carlson ve meslektaşları ayrıca yakın akraba türlerin uzak akrabalara göre bir virüsü paylaşma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi.

Bunun nedeni muhtemelen yakın akraba memelilerin biyokimyalarında benzer olmalarıdır. Bir türü sömürmek için uyarlanmış bir virüsün bir akrabada gelişme olasılığı daha yüksektir.

Ayrıca, halihazırda adapte olduğu bir bağışıklık sisteminden de kaçabilir.

Bu bulgular, Dr Carlson ve meslektaşlarının, daha sıcak bir dünyada memeli türleri ilk kez bir araya geldiğinde ne olacağına dair tahminlerde bulunmalarını sağladı.

Araştırmacılar, incelenen 3.139 tür arasında, virüslerin bir türden diğerine geçeceği 4.000'den fazla örnek öngördü.

Bazı durumlarda, sadece bir virüs sıçrama yapacak. Ancak modeller, bir türün taşıdığı birden fazla virüsün diğerine yayılacağını da öngördü.

Araştırmacılar, hangi virüslerin hangi türler arasında hareket edeceğini tam olarak söyleyemediler. Önemli olanın, gelecek olanın katıksız ölçeği olduğunu savundular.

Cape Town Üniversitesi'nden ekolojist ve yeni çalışmanın ortak yazarı Dr Christopher Trisos, "Hava durumunu tahmin etmeye çalışırken, tek tek yağmur damlalarını tahmin edemezsiniz" dedi.

"Bulutların kendilerini tahmin ediyorsun."

Princeton Üniversitesi'nde çalışmaya dahil olmayan bir hastalık ekoloğu olan Dr Rachel Baker, araştırmanın iklim değişikliğinin dünyanın tehlikeli virüslerini nasıl etkileyeceğini anlamada önemli bir adım olduğunu söyledi.

Önceki çalışmalar, tüm dünyayı araştırmak yerine tek virüslere odaklanmıştı.

"Bu büyük bir ilerleme," dedi. "İklim değişikliği ile patojen yayılımı arasında bir bağlantı olup olmadığını mümkün olan en kısa sürede bilmek istiyoruz."

Araştırmacılar, Güneydoğu Asya'daki yarasaların bu aktarımlara özellikle eğilimli olacağını buldu.

Şu an itibariyle o bölgedeki pek çok yarasa türü küçük menzillerle sınırlı ve birbirleriyle fazla temas etmiyor. Ancak gezegen ısındıkça bu yarasalar hızla uygun iklimlere uçacak ve yeni türlerle karşılaşacaklar.

Bu bulgular özellikle insanlar için uğursuz olabilir. Virüsler yeni ev sahibi türlere geçtikçe evrimleşirler - ve potansiyel olarak onları insanları enfekte etme olasılığını artıracak şekillerde evrimleşebilirler.

2002'de şiddetli akut solunum sendromuna veya SARS'a neden olan koronavirüs, Çin at nalı yarasalarından kaynaklandı ve insanları enfekte etmeden önce başka bir türe - muhtemelen Çin hayvan pazarlarında satılan rakun köpeklerine - sıçradı.

Şubat ayında bilim adamları, Covid-19'un insanları enfekte etmeden önce yarasalardan Çin'in Vuhan kentindeki pazarlarda satılan vahşi memelilere sıçrayan benzer bir olay dizisiyle ortaya çıktığını iddia eden iki çalışma yayınladılar.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet