İran nükleer anlaşması: AB, Rusya'yı işaret eden 'dış faktörler' nedeniyle Viyana müzakerelerinde 'duraklama' gerektiğini söyledi
Rusya'nın İran'la nükleer müzakereler sırasında yeni taleplerde bulunmasının ardından Avrupa Birliği yetkilileri, "dış etkenler nedeniyle" ara verilmesi çağrısından yana olduklarını söylediler.
Putin rejimi, Batılı ülkelerden Ukrayna işgali sırasında kendisine uygulanan yaptırımların İran ile ticaretini etkilemeyeceğine dair garanti talep etmişti.
ABD'nin dolaylı olarak yer aldığı Rusya, Almanya, Fransa, İngiltere, Çin ve İran ile geçen yıl Kasım ayında yeni müzakere turu başlamıştı.
İran ile 2015 nükleer anlaşması, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'yi anlaşmadan çekmesi ve ülkeye sert ekonomik yaptırımlar getirmesinin ardından çökmüştü.
Avrupa Birliği'nin dış politika şefi Josep Borrell, dış etkenler nedeniyle Viyana müzakerelerinde bir duraklamaya ihtiyaç olduğunu belirterek, "son bir metin esasen hazır ve masada" dedi.
ABD, iki taraf arasında nihai anlaşmanın sağlanacağına dair geniş sinyaller arasında Rusya'nın talebini karşılamaya hazır olmadığını belirtmişti.
Ancak Rusya'nın elçisi Mihail Ulyanov, "Anlaşmanın sonuçlanması sadece Rusya'ya bağlı değil" dedi ve "ek zamana ihtiyacı olan başka aktörler" olduğunu da sözlerine ekledi.
İran dışişleri bakanlığı, duraklamanın "olağanüstü" sorunların çözümüne yardımcı olabileceğini söyledi. İran dışişleri bakanlığı, "Viyana müzakerelerine ara verilmesi, kalan tüm sorunların çözülmesi ve nihai bir dönüş için bir ivme olabilir. Müzakerelerin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması hepsinin ana odak noktası olacaktır." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.