Japonya: Nükleer reaktörün yeniden başlatılması, enerji kıtlığını ortadan kaldırmak için 'en iyi seçenek' olabilir

Üst düzey bir iktidar partisi milletvekili, Fukushima nükleer kazasının ardından durdurulan nükleer reaktörlerin yeniden başlatılmasını hızlandırmanın, Japonya'nın Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan kaynaklanan herhangi bir petrol ve gaz kıtlığını ortadan kaldırmak için "en iyi seçenek" olabileceğini söyledi.

09 Mart 2022 11:00 Gündem
Japonya: Nükleer reaktörün yeniden başlatılması, enerji kıtlığını ortadan kaldırmak için 'en iyi seçenek' olabilir

Japonya, Rus petrolüne ABD önderliğindeki olası bir ambargo durumunda, uygun şekilde yanıt vermek için Yediler Grubu ile birlikte çalışacağını defalarca söyledi. Şimdiye kadar, enerji arzı üzerinde durumdan herhangi bir etki olmamıştır.

Eski Savunma Bakanı ve iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) kıdemli milletvekili Itsunori Onodera, böyle bir ambargonun Rusya üzerinde büyük bir etkisi olacağını, ancak Japonya'yı da sert şekilde vuracağını söyledi.

Reuters'e verdiği bir röportajda, "Bu, buna dayanıp dayanamayacağımızla ilgili bir soru" dedi.

Diğer doğal gaz ve petrol üreticilerinin, bunu uygulanabilir bir seçenek haline getirmek için Rusya'nın şu anda tedarik ettiği şeyleri karşılamak için adım atması gerektiğini de sözlerine ekledi. Japonya, petrolünün yüzde 5'i ve LNG'sinin yaklaşık yüzde 8'i için Rusya'ya güveniyor. Rusya, Japonya'nın en büyük beşinci ham petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikçisidir.

Daha da iyi bir seçenek, Japon nükleer reaktörlerinin yeniden başlatılmasını hızlandırmak olacaktır, diye ekledi.

Birçok Japon reaktörü, Fukushima nükleer santralindeki deprem ve tsunaminin neden olduğu erimelerin ardından uygulanan güvenlik standartları uyarınca hâlâ bir yeniden lisanslama sürecinden geçiyor.

"Nükleer reaktörleri çalıştırabilirsek, hızlandırabilirsek, güvenliği doğruladıktan sonra insanların anlayışını elde edebilirseniz - teftişleri hızlandırabilir ve ardından yeniden başlatmaları hızlandırabilirseniz, bu kesinlikle bir seçimdir" dedi.

Fosil yakıt sıkıntısı yaşaması durumunda bunun en iyi seçenek olup olmayacağı sorulduğunda, "Evet" dedi.

Japonya, Fukushima'dan önceki 54'ün aksine, şu anda toplam 6.190 MW kapasiteli altı faal nükleer reaktöre sahip.

ABD'nin müttefiklerini Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin cezası olarak Rus petrol ithalatını yasaklamaya zorlamasının ardından, Salı günü Rusya ile Batı arasında bir enerji savaşı korkusu arttı.

Rusya, Berlin'in geçen ay tartışmalı yeni Nord Stream 2 boru hattının açılışını durdurma kararına cevaben Rusya'dan Almanya'ya boru hatlarından gaz akışını durdurabileceği konusunda uyardı. Rusya, Avrupa gazının yüzde 40'ını sağlıyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet