NATO, Finlandiya ve İsveç için 'iyi yolda' görüştü
Hırvatistan 15 Mayıs Pazar günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in beklenen NATO üyelik hedeflerine ilişkin endişelerini gidermeye yönelik müzakerelerin "iyi bir yolda" olduğunu söyledi, çünkü ittifakın birçok üyesi İskandinav ülkelerinin hızlı bir şekilde katılımını istiyor .
Hırvatistan dışişleri bakanı Gordan Grlic Radman müzakerelere gelirken, "Tartışmanın iyi yolda olduğunu düşünüyorum ve bugün umarım verimli bir nihai tartışma ve dayanışma göstermek ve tek ses konuşmak için iyi bir sonuca varacağız." dedi. Berlin'deki NATO muadilleriyle.
Bir gün önce, Finlandiya ve İsveç dışişleri bakanları, Ankara'nın tekliflerine karşı muhalefetini doğrudan tartışmak için Türkiye de dahil olmak üzere savunma ittifakının muadilleriyle görüşmelere katılmışlardı.
Türkiye uzun süredir İskandinav ülkelerini, özellikle de güçlü bir Türk göçmen topluluğuna sahip olan İsveç'i, aşırılık yanlısı Kürt grupları ve başarısız bir 2016 darbesi nedeniyle aranan ABD merkezli bir vaiz olan Fethullah Gülen'in destekçilerini barındırmakla suçluyor.
Aynı zamanda Ankara, meseleleri olası NATO adaylarıyla tartışmaya hazır olduğunun sinyalini vermişti.
Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Türkiye'nin bazen zor olduğunu" kabul etti, ancak İskandinav ülkeleri arasındaki farklılıkların üstesinden gelmek için "işaretlerin kötü görünmediğini" söyledi.
Slovakya Dışişleri Bakanı Ivan Korcok, "açıkça ittifaka katılmak isteyen iki ülkenin endişelerini giderecek bir çözüm bulacağımızdan kesinlikle emin olduğunu" söyleyerek daha da emindi.
NATO üyeleri için, başvurunun yapıldığı ve katılım tamamlanmadan önce, sözde "gri dönem" boyunca aday adayların güvenliğinin sağlanması da önemliydi.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Bunlar herhangi bir ara aşama olmamalı, durumun gerçekte ne olduğunun belirsiz olduğu gri bir aşama olmamalı. Bu nedenle Alman hükümeti çok hızlı bir onay süreci için tüm hazırlıklarını yapıyor." dedi.
Moskova'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgali, Finlandiya'da ve komşu İsveç'te siyasi ve kamuoyunu Rus saldırganlığına karşı caydırıcı olarak NATO üyeliği lehine değiştirdi.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, gergin durumun altını çizerek, mümkün olduğunca çok sayıda NATO üyesi için Finlandiya'nın güvenliğine nihai katılımına kadar başvuru yaptığı andan itibaren "açık destek açıklamasının" kritik olduğunu vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.