Rekabet Kurumu, Meta şirketine 346,7 milyon TL para cezası kesti!

Rekabet Kurumu, Meta şirketine rekor bir para cezası kesti. Instagram, WhatsApp, Facebook ve Messenger gibi popüler uygulamaların sahibi olan Meta, veri politikası ihlali nedeniyle 346,7 milyon TL para cezasına çarptırıldı.

26 Ekim 2022 17:48 Gündem
Rekabet Kurumu, Meta şirketine 346,7 milyon TL para cezası kesti!

Meta şirketi Rekabet Kurumu tarafından yüklü bir cezaya tabi tutuldu. Rekabet Kurumu'nun açıkladığı bilgilere göre Meta'ya 346,7 milyon TL ceza kesildi. İşte ayrıntılar...

WhatsApp, Instagram ve Facebook'un sahibi Meta; sahip olduğu bu 3 uygulama ile Türkiye'deki kullanıcılardan topladığı verileri birleştirip pazarlama faaliyetlerinde bulunduğu, bu yolla rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı gerekçesi ile 346,7 milyon TL'lik para cezasına çarptırıldı.

Rekabet Kurumu tarafından 11 Ocak 2021 tarihinde başlatılan soruşturma sebebi, Meta'nın Türkiye ve tüm dünyada uyguladığı WhatsApp veri politikasının infial yaratmasıydı. Bu veri politikasına göre WhatsApp ile toplanan kullanıcı verileri pazarlama faaliyetlerinde kullanılabilecekti. Soruştuma kapsamında Meta yetkilileri, 11 Ekim 2022'de sözlü ifade vermişlerdi.

meta2.jpg

Meta: Rekabet Kurumu'nun tespitlerine katılmıyoruz

Söz konusu cezanın açıklanması üzerine Meta'dan konuyla ilgili açıklama geldi. Söz konusu açıklamada, "Rekabet Kurumu'nun tespitlerine katılmıyoruz. Kullanıcılarımızın gizliliğini koruyor ve insanlara kendi verileri üzerinde kontrol sahibi olma hakkı ve şeffaflık sunuyoruz. Konu hakkında tüm seçeneklerimizi değerlendireceğiz." ifadeleri kullanıldı.

Meta Ocak 2022'de 'Baskı olursa temsilciyi geri çekeriz' demişti: Peki bu ne demek?

Ekim 2022'de yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası'ndan yaklaşık 2 yıl kadar önce; global sosyal medya şirketlerini 'sosyal ağ sağlayıcı' olarak tanımlayan 9 maddelik bir düzenleme yürürlüğe girmiş ve şirketlerin üzerindeki denetimler artırılmıştı. Bu düzenlemeyle birlikte şirketlere Türkiye'de bir temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş, 1 yıl içerisinde Türkiye'de faaliyet gösteren tüm şirketler temsilci atamalarını gerçekleştirilmişti.

meta.jpg

İşte Meta yetkililerinin geçtiğimiz Ocak ayında TBMM kürsüsünden yaptıkları 'baskılar artarsa geri çekeriz' uyarısı 2 yıl önceki bu düzenlemeye dayanıyor. Düzenleme ile birlikte Türkiye'deki yasal hususlara uymayan; yani temsilci atamayan ya da Sosyal Medya Yasası uyarınca gereksinimleri karşılamayan şirketlere para ve reklam engelleme cezalarının yanı sıra %90'a kadar bant genişliğini daraltma, yani hız düşürme cezası verilebiliyor.

Meta'nın bu açıklaması sonrası soruşturmanın para cezası ile sonuçlanması; yeni yasa sebebiyle ufukta görünen reklam engelleme ve bant genişliği daraltma cezaları öncesinde yapılan, şirketlerin her an Türkiye'den çekilebileceğini gösteren bir tehdit. Meta gibi global şirketler, Türkiye'deki girişimcilik, reklam ve iletişim sektörlerinin bel kemiği olan mecraları hizmete sunuyor. Çekilmeleri durumunda sadece kullanıcılar değil, pek çok sektörün şu an için hesaplamanın zor olduğu miktarlarda zarar etmesi bekleniyor.

0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Habere Yorum Yap ( 0 )
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet