Rusya, Çin'in en büyük petrol tedarikçisi oldu!
Çin ile ticari ortaklıklarını hızla artıran Rusya, Asya ülkesinin en büyük petrol tedarikçisi haline geldi. Böylelikle Moskova yönetimi, Suudi Arabistan'ı geride bıraktı. Çin'in gümrük yetkilileri konuya ilişkin detaylı açıklamalarda bulundu.
Rusya, Mayıs ayında Çin'e her zamankinden çok daha fazla petrol satışı gerçekleştirdi. Beijing'deki gümrük yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre, Çin geçen ay Rusya'dan yaklaşık 8,42 milyon ton ham petrol ithal etti. Günde yaklaşık iki milyon varile (bpd) denk gelen bu oran; 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 55, Nisan ayına göre ise dörtte bir artış gösterdi.
Yapılan petrol tedariki sonrası Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti'nin en büyük petrol tedarikçisi konumuna yerleşti. 19 ay sonra Suudi Arabistan'ın yeniden önüne geçti.
Suudi Arabistan, Rusya'nın gerisinde kaldı
Suudi Arabistan, Mayıs ayında Çin'e 7.82 milyon ton veya 1.84 milyon varil petrol teslim etti. Bu veriler bir önceki yıla göre yüzde 9 daha fazla petrol alındığı anlamına geliyor. Ancak yine de Nisan ayındaki günlük 2,17 milyon varilden yaklaşık yüzde 15'lik kayıp yaşandı.
Mayıs ayında Avrupa Birliği, Rus petrolünün ithalatını büyük ölçüde yasaklamaya karar verdi. Ancak bu sadece deniz yoluyla petrol tankerleriyle yapılan taşımalar için geçerli kılındı. Boru hattı petrolü, özellikle Macaristan'ın ısrarı üzerine ambargonun dışında tutuldu.
Çin'in Rusya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatı da hızla artıyor. Gümrük verilerine göre, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 56 artışla Mayıs ayında neredeyse 400 bin tona yükseldiler.
Çin, Rusya ile ortaklıklarını genişletiyor
Batılı petrol şirketleri, Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanan yatırımlardan dolayı Rusya pazarından çekilmelerinin ardından rafineri devi Sinopec gibi Çinli şirketler, sert fiyat indirimlerinden faydalandı. Çin şimdiye kadar Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşı kınamayı reddetti. Bunun yerine Pekin yönetimi, Batı ülkelerinin Moskova'ya yönelik yaptırımlarını ve Ukrayna'ya yapılan silah tedarikini eleştirdi.
Geçtiğimiz günlerde Rusya ve Çin, ekonomik iş birliklerini artırma konusunda anlaşma sağladı. Çin, Rusya'nın en önemli ticaret ortağı haline geldi. Asya ülkesinin gümrük kayıtlarına göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 147 milyon dolara ulaştı. 2019'dan bu yana ise yüzde 30 artış gösterdi.
Son veriler, Rusya'nın Batı yaptırımlarına rağmen, indirimleri kabul ettiği takdirde dünya pazarında hammaddeleri için hala alıcı bulabileceğini gösteriyor Ancak Moskova yönetiminin bu konudaki tutumunun ne olacağı şimdilik belirsizliğini koruyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.