Rusya Tarafından Ele Geçirilen Çernobil Nükleer Santrali Neden Önemlidir?
Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilen Çernobil nükleer santrali büyük önem taşıyor.
Burası sadece dünyanın en kötü nükleer kazasının yaşandığı yer değil, aynı zamanda Sovyetler Birliği'nin çöküşünde bir faktör gibi görünüyor.
Artık kullanılmayan tesis, 1986'da ölümcül bir yangın ve patlamanın yaşandığı yerdir. Çernobil'in neden önemli olduğunu keşfedelim.
Çernobil, Belarus'tan Ukrayna'nın başkenti Kiev'e giden en kısa yol üzerinde yer alıyor.
Batılı askeri analistler, Çernobil'i ele geçirmekle ilgili olarak, Rusya'nın Rus birlikleri için bir hazırlık alanı olan Belarus'tan Kiev'e en hızlı işgal yolunu kullandığını söyledi.
Carnegie Endowment for International Peace düşünce kuruluşundan James Acton, "A'dan B'ye giden en hızlı yol buydu" dedi.
Nisan 1986'da Ukrayna'nın başkenti Kiev'in 67 mil (108 km) kuzeyinde bulunan Çernobil'deki dördüncü reaktör, başarısız bir güvenlik testi sırasında patladı. Avrupa'nın çoğuna dalgalanan radyasyon bulutları göndermişti. Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusuna ulaştı.
Felaket sadece birkaç yıl sonra Sovyetler Birliği'nin çöküşüne katkıda bulunmuş gibi görünüyor.
Ukrayna'nın diğer reaktörleri yasak bölgelerde değil. Ayrıca çok daha radyoaktif olan nükleer yakıt içerirler. Acton, "Etraflarında savaşmanın riskleri önemli ölçüde daha yüksek" dedi.
Uzmanlara göre, güvenliğin Ukrayna'nın uluslararası sınırlarındaki diğer noktalara göre çok daha zayıf olduğu tesisteki 2.600 kilometrekarelik 'dışlama bölgesi' onu birincil hedef haline getirdi.
Çernobil'in ele geçirilmesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Batı'ya ve NATO'ya planlarına müdahale etmemesi için bir sinyal de olabilir.
Uzmanlara göre, Ruslar ayrıca nükleer güvenlik önlemlerinin alındığından emin olmak istiyor ve herhangi bir kazadan sorumlu olmayacaklar.
Analistler, Ukraynalılara, 1986'da Rus ordusunun hızlı ilerlemesini durdurmak için yakın bölgeleri kirletmek için bir savunma caydırıcılığı eylemi olarak patlayan hasarlı dört numaralı reaktörü havaya uçurma fırsatı vermeyeceklerini eklediler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.