Tahta kaşıkla yemek yapanlar DİKKAT! Ölüm saçıyor
Yemek pişirme esnasında tahta kaşık kullananlara önemli uyarılar geldi. Sanıldığın aksine daha fazla risk taşıyan tahta kaşıklar kişilerde çeşitli hastalıklara sebep olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Yüksek Düzeyde Tehlike İçeriyor
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya tahta kaşıkla ilgili bilinmeyenleri ve hangi durumlarda risk unsuru yaratabileceğini açıkladı. Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen çeşitli araştırmalarda tahta ve demir kaşıkların bazı durumlarda tehlikeli olabileceği ortaya koyulmuştu. Kaya’nın açıklamasında öne çıkan kısımlar ise şu şekilde:
‘’Tahta kaşıklar kullanıldıkça üzerindeki cila akıyor ve kaşık da çatlama oluyor. Çatlayan kaşığın bu bölgelerine bakteriler yerleşiyor ve bu bakteriler yemek hazırlarken yemeğe geçebiliyor.
Yine bu kaşıkları deterjanla yıkarken çatlak yerlerinde deterjan kalıyor ve bu deterjanlar vücutta zehirlenme yapabiliyor. Cilalı kaşıklar ayrıca kullanılırken zamanla ısının da etkisiyle üzerindeki cilalar akıyor ve bu cilalar vücut için toksik etki oluşturabiliyor ve kansere neden olabiliyor.’’
Cilasız Tahta Kaşık Kullanılmalı
Tahta kaşık temin esnasında bazı detaylara dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Kaya şunları ekledi;
‘’Tahta kaşık satın alırken boyasız ve cilasız tahta kaşık almak daha sağlıklıdır. Kullanılan tahta kaşıkların çatladığı veya kırıldığı görüldüğü an yenisi ile değiştirmek gerekir.
Bununla beraber metal kaşıkların da renk değişimi, matlaşma ya da çizilme olduğu zaman vücutta zehirlenmeye yol açacağı unutulmamalıdır.’’
Tahta Kaşığı Sürekli Olarak Kullanmayın
Kaya Tahta kaşıklarında bir ömrü olduğu ve hiçbir koşulda uzu süreli kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Bunların yanı sıra Kaya şunları da ekledi;
‘’Sürekli kullanımda zamanla yıpranan ve bu yıpranma sayesinde sağlığınız üzerinde tehdit oluşturan diş fırçası, tarak gibi kişisel malzemeleri değiştirmek gerektiği gibi, tahta kaşıkları da belirli aralıklarla yenilemek gerekiyor.
Yıpranan, özelliğini yitiren, çatlayan tahta kaşıklarınızı kullanıma devam etmeyerek mutlaka yenisiyle değiştirmeniz gerekiyor. Sağlığınız açısından çok büyük önem taşıyan bu ayrıntı sayesinde, sağlıklı ve güvenli bir biçimde mutfak işlerinizde tahta kaşıklardan yararlanabilirsiniz. Doğru kullanımda tahta kaşıklar, doğal dokusu ile güvenle mutfağınızdaki yerini alabilir.’’
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.